به گزارش خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، رادیو یکی از رسانههای ارتباطی مهم در همه جوامع بهشمار میآید که طرفداران و علاقهمندان زیادی را به خود اختصاص میدهد.
بیش از صدها شبکه رادیویی در تمام کشورهای دنیا با اهداف خاصی فعالیت میکنند اما این رسانه شنیداری بیش از آنچه که به نظر میرسد میتواند بر فرهنگ و نوع زندگی مردم تاثیر فراوانی داشته باشد.
افغانستان کشوری است که به دلیل جنگهای مختلفی که در آن پدید آمد و نیز تحولاتی که در آن رخ داد، همواره بستر مناسبی برای رشد و فعالیت رسانههای تصویری و شنیداری در آن فراهم بوده است. در حال حاضر 266 رسانه شنیداری، 125 رسانه تصویری و 81 روزنامه و خبرگزاری در این کشور در حال فعالیت هستند.
پس از اشغال افغانستان توسط شوروی مردم نیاز فراوانی را به اخبار و اطلاعات تحلیلی درباره جنگ احساس میکردند و بهنوعی زندگی مردم با جنگ گره خورد. در همین راستا برخی رسانههای غربی و بیگانه شروع به تولید و پخش اخبار سیاسی و برنامههای تحلیل محور کردند.
یکی از رسانههایی که در آن سالها در افغانستان فعالیت خود را شروع کرد، رادیو دری بود. این رسانه شنیداری متعلق به جمهوری اسلامی بود که در آن زمان تنها 2 ساعت در طول شبانه روز برنامه پخش میکرد.
پس از شکست شوروی و حمله آمریکا به افغانستان در سال 2001 میلادی، رادیوهای زیادی در افغانستان فعالیت میکردند. آمریکا یکی از کشورهایی بود که در این عرصه به تولید محتوا و اخبار میپرداخت.
از آن سالها تاکنون رادیو دری در کنار رسانههای زیادی از جمله «بیبیسی» و «رادیو آزادی» در افغانستان به فعالیت خود ادامه داده و توانسته مخاطبان زیادی را با خود همراه کند.
امروزه این رادیو با داشتن برنامههای متنوع فراوان در کنار هجمههای فرهنگی زیادی که از سوی برخی رسانههای غربی و آمریکا به بدنه افغانستان وارد میشود، توانسته جایگاه خوبی را در میان رسانههای پاک و سالم به خود اختصاص دهد.
رسانههای غربی و آمریکایی به بنیان خانواده آسیب میرسانند
روز گذشته خبری مبنی بر قطع این رادیو در افغانستان بر روی موج اف ام منتشر شد. این خبر با واکنش فراوانی از سوی مخاطبان افغانستانی این رسانه روبرو شد.
بعد از خبر قطع شدن صدای رادیو دری در افغانستان این موضوع را از خبرنگاران این کشور جویا شدیم. «آصف شینواری» خبرنگار رادیو دری در جنوب افغانستان به سایت افغانستان خبرگزاری فارس گفت: «از روز گذشته تا همین الان مردم تماس میگیرند که چرا این رادیو قطع شده؟ آنها به من میگویند نمیتوانند به اخبار دیگر رسانهها اعتماد کنند. مردم سالهاست که با رادیو دری ارتباط خوبی برقرار کردهاند. نباید این صدا قطع شود.
وفا یکی دیگر از خبرنگاران رادیو دری در هرات است که حدود 14 سالی میشود در این رسانه مشغول بهکار میباشد. او به ما میگوید: «تب و تاب کرونا الان در افغانستان بالاست. مردم بیشتر در خانه هستند. آنها رادیو دری را دوست دارند. این رادیو با فرهنگ، سنت و دین مردم افغانستان سازگار است. حتی اقوام خود من پیام میدهند که دوست دارند زودتر صدا دوباره برقرار شود. آنها میگویند رادیو دری رسانه سالمی است.»
سید مجتبی تقدسی یکی از خبرنگاران این رسانه در کابل نیز به ما گفت: از دیروز تا همین لحظه بازخوردهای فراوانی را داشتیم که میخواهند زودتر رادوی برنامههای خود را از سر بگیرد. مردم افغانستان این رسانه را دوست دارند. برخی از آنها به من میگویند رادیو دری بدون غرض اخبار پخش میکند و مانند رسانههایی مانند «بیبیسی» و «رادیو آزادی» جهتدار نیست.
دیگر خبرنگاران در نقاط مختلف افغانستان هم در این باره نظرات مشابهی دارند. همه آنها بر این موضوع تاکید دارند که دلیل محبوبیت رادیو دری در افغانستان، سالم بودن و قابل اعتماد بودن رسانههای جمهوری اسلامی ایران است.
یکی از خبرنگاران رادیو دری در شرق افغانستان میگوید: «رادیوهای بیگانه متاسفانه مثل قارچ در حال پرورش در افغانستان هستند. آنها با سنتها و دین و باورهای مذهبی مردم این کشور در تضادند. رسانههایی مثل «بیبیسی» به بنیان خانواده آسیب مهلکی میزنند. خیلی از خانوادههای افغان حتی به فرزندان خود اجازه نمیدهند از این رسانهها استفاده کنند.»
استقبال فراوان مردم افغانستان از برنامههای اجتماعی رادیو دری
در هین راستا این موضوع را از «محمد حسین نوروزی» مدیر بخش شبه قاره صدا و سیما نیز جویا شدیم.
وی در گفتوگو با خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، گفت: رادیو دری از سال 1359 یک ماه بعد از اشغال افغانستان توسط شوروی سابق در مشهد افتتاح شد و در آن زمان تنها برنامه 2 ساعته را داشت و به مرور برنامههای خود را افزایش داد.
وی افزود: در زمان که حمله آمریکا به افغانستان برنامههای رادیو دری به 14 سال ساعت افزایش یافت و بعد از بازگشت مهاجرین به کشورهای خود این رسانه رویکرد خود را به سمت برنامههای اجتماعی و نرم و مورد نیاز مردم افغانستان تغییر داد. برنامههای اجتماعی، آموزشی، ویژه کودکان، نمایشی، داستانی، جوانان و تفریح و سرگرمی و در کنار آنها بخشهای خبری متعدد از رادیو دری شنیده میشد.
نوروزی با اشاره به مخاطبان بسیاری این رادیو ادامه داد: مخاطبان زیادی در طوال این سالها با رادیو دری همراه بودهاند، نه تنها در نقاط شیعه نشین بلکه در ولایاتی مانند بلخ، بامیان، غزنی و حتی کابل که اهل سنت در آنجا زندگی میکنند این رسانه محبوبیت خاصی در طول این سالها پیدا کرده است.
وی تصریح کرد: از روز گذشته که رادیو بر روی موج افام غیرقابل دسترس است، تماسها و پیامهای مکرری دریافت کردیم که خواهان برقراری دوباره برنامهها شدهاند.
به گفته وی، مردم افغانستان بیشتر از برنامههای اجتماعی، مفرح و امید بخش استقبال میکنند. برنامههایی مانند کافه صبح، زنده باد زندگی، موج جوانی، انعکاس، سیاست روز، گلچین موسیقی و برنامههای مفرح روزهای تعطیل که در قالب طنز ارائه میشود استقبال میکنند.
وی با اشاره به وجود برنامههای نمایشی در رادیو دری نیز گفت: ما در طول این سالها هیچگاه تعهد نمایشی خود را فراموش نکردهایم چراکه افغانستان را حوزه تمدنی و فرهنگی خود میدانیم و مخاطبان نیز به پاک بودن و قابل اعتماد بودن رسانههای اجمهوری اسلامی ایران اعتقاد بسیاری دارند.
انتهای پیام/ ر